dijous, 5 de gener del 2012

PROGRAMA SANT VICENT MÀRTIR- VICENT IBIZA OSCA " EL XILO"

Esta vesprada cap a les 20:30, a l'arribar a casa he coincidit just amb el moment que els Festers de Sant Vicent estaven repartint el Programa de Festes. Ja en les meues mans li he donat un ullada ràpida i m'he posat a fer llobarro a la planxa amb un poc de picada per a sopar. He vist fins a la mitja part el partit de Barcelona-Osasuna i, este Barça avorrix de jugar bé!. Escriuré un estoneta al bloc i després ja m'assabentaré del resultat final del partit.
Simplement i perquè vos assabenteu, especialment els guadassuarencs/es que esteu fora del poble i vullgueu planificar-vos per a vindre i disfrutar de les mateixes, en primícia vos escric només la programació(molt resumida). Ah! També sereu benvinguts els que no sigueu del poble i vullgueu disfrutar de la festa.
Dissabte 7 de gener.- I Concurs Nacional de pintura a l'aire lliure "Ciutat de Guadassuar".
Diumenge 8 .- Tamborada amb passacarrer.
                         Esmorzar popular.
Dissabte 14.-   Presentació dels Festers. Concert extraordinari: Brass and Drum 2.0
                         Sopar de Gala.
Divendres 20.- Toc de retorn
                         Conferència sobre la vida de Sant Vicent Màrtir per D. Vicente Collado.
Dissabte 21.-   Repartició de la Carn.
                         Inauguració de la Fira pregó a càrrec de Lola Jhonson.
Inauguració  de l'exposició i entrega de premis concurs de  cartells  de danses 2012 i concurs dibuix escolar. 
Diumenge 22.- Passacarrer.
                         Santa Missa.
                         Mascletà.
                         Processó.
                         Castell de focs d'artifici.
Dilluns 23.-       Rosari de l'Aurora. Xocolatada als presents.
                         Santa Missa i Processó.
I moltes més coses que no apareixen en el programa, com per exemple:  
Aquest es l’article d’agraïment per al Programa de Sant Vicent 2012. Els Festers de Sant Vicent, què volien un pregoner de Guadassuar, m’ho proposaren i jo vaig acceptar. Posteriorment des de l’Ajuntament els digueren que el pregoner seria altra altra persona.
Vicent Ibiza Osca, -Xilo- (Guadassuar, 1955)

 AGRAÏMENTS
En primer lloc donar les gràcies als Festers de Sant Vicent i la Divina Aurora, per fer-me Pregoner de la Fira del 2012. I després explicar com,  des de l’Edat Mitja les fires eren l’esdeveniment més important en la vida d’un poble; els llauradors i artesans bescanviaven collites i  manufactures i es podia trobar llegums, llana, espardenyes, llibrells i teixits; tambè hi havia  cavalls, porcs o gallines  i els veïns de les rodalies acudien a abastir-se d’allò que necessitaven.  Al voltant d’aquesta gentada hi acudien el joglars, els titellaires i aquells que vivien d’entretindre el personal… i per suposat no faltava la missa o la processó del Sant o  la Verge a què es dedicava la fira.
Amb alguns canvis, aquestes activitats han acompayat  la Fira  de Sant Vicent des de sempre;  ha mantés el seu vessant  religiós celebrant-se el 22 de gener, festivitat del sant patró; el carácter de diversió ha sigut des de lluny el que més s’ha pontenciat. A la Fireta d’hivern de Guadassuar  hi havia de tot per la diversió dels menuts i dels grans: el vaivé, la noria, el carrusel, els futbolins i els cavallets al Ravalet; el barracons de tir (amb la mira desviada), la tómbola o la ruleta que mai el toca al carrer del costat; a la Gran Via el trenet de la bruixa i el cotxets de xoc… i any rere any hi venien noves paraes i atraccions més modernes amb el disgust dels pares  que tenien que rascar-se la butxaca. I per últim podiem comprar llibres, artesanies, formatges i pernils, xurros  i dàtils, atmelles i  panfígol;  pomes de caramel i  sobre tot porrat, canyamel i margallons; cap visitant s’en anava a casa sense alguna d’estes coses…. cal conèixer el nostre passat i les nostres tradicions si volem deixar els nostres fills un futur d’estima i respecte per la gent, pel poble i per les seues festes. Per tant sol hem queda desitjar-vos a tots, grans i menuts; forasters i del poble, festers.. que sigau molt feliços gaudint de les festes i la Fira més gran del poble mes menut de la contornà. Així que VISCA LA FIRA i VISCA LA FESTA I ELS FESTERS. De nou gràcies. 
No vull acabar aquest escrit sense retre un homenatge i un record a la persona que des de jove hem va posar el cuquet de estudiar i estimar el meu poble i les seues tradicions, parle d’Agustí Roig Barrios, cronista, historiador i gran persona.
Un altre dia publicaré el "Pregó frustat".

10 comentaris:

  1. De vergonya lo de aquest ajuntament, en lloc de preocupar-se per ajudar a que la fira torne a ser el que era, es preocupen per substituïr a un pregoner del poble per una persona de fora, simplement per fer algú punts en el partit. Molt trist.

    ResponElimina
    Respostes
    1. dur una persona imfluent en l'ambit de la provincia no et pareix prou per a ajudar a la fira?

      Elimina
    2. Si consideres que el fet que vinga Lola Jhonson, que està on està per ser una de les periodistes de cambra de Paco Camps, va a servir per a ajudar a potenciar la fira de Guadassuar, es que estàs prou equivocat, i així ens va a Guadassuar i província. O es que esta persona vindrà en diners per a pagar la fira medieval, o per a pagar les parades de la gent que ven articles per valor de 60 euros i en té que pagar 30 per poder plantar la paradeta, amb lo cual no li queda ni per dinar. O fins i tot el fet de vindre esta persona voldrà dir que portarà un xec de 82000 euros per pagar la primera obra de la ronda que estava mal feta i ara estant tornant a fer. O igual porta els diners per a acabar les escoles o el que falta per abonar del plà confiança per a finalitzar la exitosa plaça-pàrquing. T'aconselle que te documentes millor i que obrigues els ulls, Guadassuar a perdut molt i es innegable, pegat una volteta pels pobles del costat i ho voràs, açò es un cortijo i entre quatre se ho han partit i així estem.

      Elimina
    3. En la Comunidad Valenciana no hay dinero para la ciencia. La Generalitat ha recortado 4,4 millones de euros al Príncipe Felipe, uno de los centros de investigación punteros de España, que ha tenido que despedir a más de la mitad de sus científicos. Sí hubo dinero, eso sí, para pagar 15 millones a Santiago Calatrava por la maqueta y el proyecto de unas torres jamás construidas. O para darle cinco millones al talonmanista Urdangarin.

      En Valencia no hay dinero para la educación. Hay 450 colegios al borde del cierre porque la Generalitat les debe 50 millones. Sí hubo dinero, eso sí, para construir el único aeropuerto peatonal del mundo, el de Castellón: ha costado 150 millones de euros y aún espera su primer avión.

      En Valencia tampoco hay dinero para que funcione la administración más arruinada de España, gobernada desde 1995 por el PP, y la que Rajoy ya ha tenido que rescatar. Según FEDEA, la Comunidad Valenciana es la mayor responsable de la desviación del déficit público: sólo ella se lleva el 21% del agujero imprevisto de todas las autonomías. Sí hubo dinero, eso sí, para faraónicos estudios de cine, carreras de Fórmula 1 o ruinosos parques de atracciones.

      En Valencia no hay dinero, y por eso quebró la CAM, quebró el Banco de Valencia y Caja Madrid tuvo que rescatar a Bancaja. Sí hubo dinero, eso sí, para pagar sueldos millonarios a quienes arruinaron estas cajas: gestores políticos nombrados por el PP.

      En Valencia no hay dinero, y por eso han bajado los sueldos a los funcionarios, han gravado con 4,8 céntimos cada litro de gasolina y han subido el IRPF. Sí hay dinero, eso sí, para perdonar a las grandes fortunas el impuesto de Patrimonio: son 75 millones de euros al año que les deben de sobrar

      Elimina
    4. igual et tens que documentar tu! i qui paga la festa?

      Elimina
    5. Si no m'equivoque la paguem entre tots amb els nostres impostos, O es que algú de l'ajuntament està ficant diners de la seua butxaca?, i per cert al final s'han cobert de glòria amb el tema del pregoner, no m'extranya perque ho fan tot igual, que si comence una piscina i no ix bé la cosa i l'acaba un altre amb el seu corresponent sobrecost, igual per a la fase dos del polígon, la ronda, etc.. i aixó que ho pagues, tú? o ho pagem entre tots, Podeu enganyar a molta gent però a tots no i ja està be de prendre el pel, que la cosa està mal i en este poble s'han tirat molts diners de TOTS a la basura i teu torne a repetir, cal llegir més, sobretot premsa seria i no la gaceta, que després perciviu una realitat distorsionada.

      Elimina
  2. No hem puc creure que els festers s'hajen deixat influensiar en el canvi del pregoner. Es de vergonya per al poble que amb tanta gent qualificada que tenim posen a un personatje de fora. Vicent, tens tot el meu recolçament i com jo pensa molta gent del poble.

    ResponElimina
  3. COM SEMPRE MOLTES GRÀCIES PELS VOSTRES COMENTARIS. ESTIC SEGUR QUE VICENT "EL XILO" ELS LLEGIRÀ I SENTIRÀ TOT EL NOSTRE SUPORT. VICENT

    ResponElimina
  4. Es molt fàcil parlar sense saber la realitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La realitat la estem palpant tots els dies i la veritat es que es prou crua, i els fets ahí estan i no es poden amagar. Se m'oblidaba, un éxit lo de Lola Jhonson com a pregonera, la dona no sabia que fitur es celebraba a la mateixa data que les ultimes 10 edicions, i ha arribat a ser consellera de la Comunitat Valenciana, imagina el que fa falta per ser alcalde de Guadassuar.

      Elimina

contador de visites