divendres, 11 d’octubre del 2013

DESAPAREIX LA COOPERATIVA ELÈCTRICA DE GUADASSUAR?

El Govern sentència a les cooperatives elèctriques d’Alginet i Guadassuar
La reforma del ministre Soria acosta a la desaparició a les centenàries entitats, que només en la Ribera compten amb més de huit mil associats
Levante EMV 09.10.2013 CARLOS ALÓS ALZIRA
 La reforma elèctrica que impulsa El Govern de Mariano Rajoy, concretada de moment, en un projecte de llei, acostarà a la desaparició en breu a dos centenàries entitats de la comarca: les cooperatives elèctriques d’Alginet i Guadassuar. 

Així ho creu el president de la federació de cooperatives elèctriques de la Comunitat Valenciana i responsable de la d’Alginet, Salvador Escutia. Segons va explicar ahir, les intencions de l’Executiu els deixen "sense possibilitat alguna de subsistència". 
Segons la seua opinió, un dels canvis que El Govern pretén introduir en la llei és que les cooperatives no podran distribuir electricitat com vénen fent des de fa quasi un segle. El 80% d’estes entitats elèctriques d’Espanya es concentra en la Comunitat Valenciana i d’elles dos tenen seu en la comarca, la d’Alginet, amb 5.818 socis, i la de Guadassuar que compta en l’actualitat amb 2.764 socis.


Tancament en quatre o cinc anys

Escutia no entén que El Govern pretenga apartar a les cooperatives del negoci elèctric i ho deixe exclusivament en mans de les empreses comercialitzadores. "Des de fa dos anys fa la sensació que les cooperatives elèctriques els molesten, a pesar que hem complit tots els requisits i hem sigut un exemple a tots els nivells dins del sector elèctric i hi ha informes de la Comissió Nacional de l’Energia que així ho testifiquen, encara que este és un òrgan que s’acaben de fulminar i en quatre o cinc anys nosaltres desapareixerem del mercat", va dir ahir Escutia. El president de la federació de cooperatives elèctrica deixa caure que la decisió del Govern es produïx perquè la gran majoria de les entitats que desapareixeran són valencianes i va emplaçar a la Generalitat "a defendre els interessos dels valencians, en este cas les cooperatives elèctriques".
Les cooperatives elèctriques es reuniran en les pròximes setmanes amb representants dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes per a reclamar el seu suport a la subsistència del sector. Esta mateixa setmana, la federació de cooperatives té previst reunir-se a Madrid amb el secretari d’Indústria per a portar-li les al·legacions del sector.
Per què, després de tants anys de bona gestió, reconeguda majoritàriament pels veïns amb l’augment de socis, es pretén eliminar?. Per què en altres sectors de l’economia s’ha buscat la unió del cooperativisme i en este, amb escàs nombre de cooperatives i de dimensió reduïda es desitja la seua desaparició? No arribem a comprendre el dany que poden fer a les grans companyies elèctriques. Simplement que no permeten que altres puguen fer una gestió millor que la seua.

Paradoxalment l’ajuntament de Guadassuar concedia el 9 d’octubre, el reconeixement de “Personatge de l’any” a Coopelec de Guadassuar. Va arreplegar el mateix el president José Vicente Sais.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites