dilluns, 14 d’octubre del 2013

LA JOIA OCULTA DE LES DANSES

L’investigador Joan Bautista Boïls porta dècades d’estudi per a situar a Guadassuar com el referent d’esta tradició
Levante EMV 13.10.2013 |CARLOS ALÓS | GUADASSUAR
Hi ha un tresor del patrimoni cultural valencià quasi ocult. Està a Guadassuar, que ha conservat les seues danses populars „que se celebren durant una setmana sencera a l’agost cada dia en un carrer diferent„ de forma ininterrompuda durant segles. Hui tracten de posar-les en valor especialistes com Joan Bautista Boïls, músic professional, docent de vocació, doctor per la Universitat de Valladolid i un habitual en les dansaes d’agost.
Ni els propis veïns de Guadassuar són conscients del valor patrimonial i cultural que tenen i tampoc registren l’afluència d’altres municipis, però s’han convertit en l’espill on es mira l’efervescència recuperadora d’esta tradició valenciana que viu la comarca. Danses recuperades a Algemesí, Alginet o Tavernes tenen a Guadassuar com a referència.
Boïls, que va ser l’autor de la primera publicació sobre els danses fa ara 15 anys i qui les ha posat en la senda per a aconseguir la consideració de BIC, s’emociona quan parla d’elles: «El protagonista és el poble sencer, que les ha mantingut, jo sóc només un observador». Conta que el secret de Guadassuar és la simplicitat, la seua adaptació a totes les èpoques històriques i als temps actuals, on inclús els més jóvens se senten atrets per elles.
No hi ha cap propietari dels Danses, ni l’ajuntament, ni cap associació, ni gorgera, ni festers. «Són l’essència de la manifestació del ball popular autòcton, sense reelaborar, conservat pel poble, que ho ha aprés de forma mimètica, de pares a fills i de iaios a néts, sense que ningú haja ofegat el seu lliure i espontània expressió, qualsevol pot participar si té ganes amb qualsevol adorn, no es necessita un trage elaborat», assenyala.
Als danses tampoc les sustenta un grup d’especialistes o d’apassionats, sinó que les posa en pràctica tot un poble sense distinció de cap tipus, gent de tota edat i condició qui arribat el moment s’incorpora a la fila i es posa a ballar.
Boïls està convençut de que un millor coneixement «com a part de la nostra cultura, personalitat i arrels mantingudes pel poble sense més pretensió acabaran donant-li el reconeixement que es mereixen» i destaca la labor de l’Associació Amics dels Danses i d’Agustí Roig «que va evitar que desaparegueren en els anys 60».
En els últims anys cada vegada més estudiosos acudixen als danses de Guadassuar amb la sorpresa inclús dels propis veïns, que les consideren una celebració quotidiana i habitual. Les danses, hui en procés d’un millor coneixement públic, sí que han rebut el reconeixement i l’admiració d’especialistes en tradicions valencianes com Fermín Pardo, Vicent Torrent, Jordi Reig, Carles Pitarch o Diego Ramon. El periodista Toni Mestre les va arribar a posar al mateix nivell que el Misteri´d’Elx o la Festa d’Algemesí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites