dijous, 26 de juny de 2014

TOTAL REBUIG AL MACROABOCADOR DE GUADASSUAR

RIBERA EXPRES.ES 26-06-2014
Xúquer Viu demana a la Generalitat que rebutge el macroabocador de Guadassuar
Els resultats del Pla de Participació Pública demostren l’oposició quasi unànime a aquesta instal·lació
La Sèquia Reial del Xúquer, els Ullals del Riu Verd, els aqüífers i l’Albufera estarien en perill si el macroabocador es construeix en la ubicació proposada
Els resultats del Pla de Participació Pública realitzat per a l’Estudi d’Integració Paisatgística del macroabocador projectat al terme de Guadassuar i al costat de la Sèquia Reial no han pogut ser més contundents, amb una oposició quasi unànime a aquesta instal·lació.
Cal tindre en compte, per a un Pla de Participació d’aquestes característiques, l’elevat número de persones que ha participat, que ha sigut de 158, quan per a la seua contestació era necessari entrar a la pàgina de l’Ajuntament de Guadassuar i localitzar l’enquesta per a després omplir els apartats de manera no sempre fàcil. Igualment cal destacar que la gran majoria de respostes pertanyen a persones de la zona, de la comarca de la Ribera i de les poblacions pròximes a la instal·lació. Finalment indicar el gran i variat número d’arguments amb els que els participants expressen la seua oposició al macroabocador. Ni un sol d’aquests arguments és favorable a la instal·lació.
Des de Xúquer Viu es reitera que el macroabocador de Guadassuar suposa una amenaça directa a les masses d’aigua i demanarà a la Conselleria de Territori i Medi Ambient que descarte definitivament aquesta instal·lació. La instal·lació se situa a tan sols 30 metres de la Sèquia Reial i a 5 metres de grans conduccions del reg de la Confederació del Xúquer i de la Sèquia Reial.
El projecte posa en risc la conservació de l’Albufera de València que podria resultar contaminada a través de la Sèquia Reial. Cal tindre en compte les cada vegada més veus, com la de l’Ajuntament de València que demanen una aportació directa d’aigua del Xúquer a l’Albufera a través de la Sèquia Reial. Una ruptura de la bassa de lixiviats podria produir un abocament contaminant en grans volums sobre la Sèquia Reial del Xúquer, el cabal de la qual alimenta directament l’Albufera.Aquesta mateixa contaminació podria produir-se igualment per desbordament de l’abocador en episodis de fortes pluges.  
El projecte podria tenir greus efectes sobre la zona humida catalogada ”Naixement del Riu Verd” i del Lloc d’Importància Comunitària ”Ullals del Riu Verd”. La ubicació de l’abocador estaria només a 953 metres del límit de la conca d’afecció d’aquesta zona humida. Els ”Ullals del Riu Verd” corren greu risc de contaminació per  la proximitat d’aquest abocador.  
La ”Mesa pel Xúquer” està composta per organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, comunitats de regants, ajuntaments i organitzacions socials i polítiques.
Jo particularment no pertanc a esta agrupació però, estic conscienciat que la ubicació del macroabocador en el meu poble, a Guadassuar és nefast i, conforme vagen passant els anys es complicarà i anirà a pitjor. Per això he assistit a diverses manifestacions, he publicat els meus motius en este blog i en el balcó de ma casa està la pancarta de “NO AL MACROABOCADOR”. Alguns veïns/es miren quan passen per ma casa però, només un o dos m’han preguntat que vull dir. Els altres pareix que no els importa o simplement quan s'ho comentes et diuen que no sabien res.

La veritat és que hi ha molta desinformació. L’enquesta s’ha fet per internet i jo mateix em vaig assabentar per casualitat i com és natural l’he contestat tota. Es podria resumir en que els organismes oficials continuen insistint que Guadassuar reunix tots els requisits, que tots els informes són correctes perquè es puga ubicar. Però eixa no és la qüestió. La qüestió és que el nostre alcalde, recolzat pel seu grup PP, li pareix magnífic que s’ubique en el seu poble. I jo dic, i la Planta de Fem, Planta de residus Sanitaris, els país, l’aeroport i... totes les coses que no vol cap poble. I no les instal·len perquè els seus alcaldes no les volen. Perquè clar que tots volem que es done una solució global als residus – no ens facen panolis – però hi ha moltíssims pobles en la nostra comarca o en altres que també complixen tots els requisits. “VOLEM EL MACROABOCADOR I LA SOLUCIÓ DELS RESIDUS PERÒ, FORA DE GUADASSUAR”!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites