dissabte, 24 d’agost del 2013

A BALLAR LES DANSES AL CARRER CRIST DE LA PENYA








 LES DANSES DE GUADASSUAR AL MUSEU D’ETNOLOGIA
El dimecres de Danses de 2013 quedarà enregistrat d’una manera especial en ser el dia escollit pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València per tal de formar part del projecte sobre balls i danses valencians que s’està portant a terme.
Guadassuar és l’únic poble que ha mantingut amb la màxima vigència les Danses valencianes, sent el poble –no un grup d’especialistes– qui les ha mantingut al llarg del temps sense cap interrupció. La participació és totalment oberta i qualsevol persona pot afegir-se a ballar en el moment de començar. L’única condició és posar-se damunt alguna cosa que denote no anar vestit “de manera normal”, i això va des d’un simple complement fins un vestit elaborat de la manera més original possible, tenint en compte que la concepció dels guadassuarencs no és la d’una “disfressa”, sinó la d’un “trage”.
Es pot comprovar l’esplendor i participació de la festa i passar-se qualsevol nit de l’última setmana d’agost per Guadassuar i vore els centenars de balladors i balladores que es sumen dia a dia d’edats d’allò més diverses. Es tracta de posar-se a la fila i seguir els moviments simples del pas pla.
El projecte del Museu Valencià d’Etnologia, de tres anys de duració, està dirigit per Fermin Pardo, autor del llibre La música popular en la tradició valenciana, qui és un dels més destacats experts en música tradicional valenciana, coneixedor de les Danses de Guadassuar i també un dels que més les posa contínuament en valor.
Tres tècnics del Museu estigueren prenent imatges no només del propi ritual sinó també d’altres moments que sovint passen desapercebuts, com la preparació a la vesprada quan s’agrana i s’acondiciona el carrer per part dels veïns, el moment del sopar al mateix carrer i fins la despenjada de papers al final de la nit una vegada finalitzat tot el ritual quan el públic abandona l’escenari de la dansà. En total sis hores de material gravat que serà seleccionat i utilitzat de manera convenient en el seu moment.
Els tècnics comptaren amb l’assessorament de l’Associació Amics de les Danses de Guadassuar i és un pas més en la trajectòria perquè la festa siga declarada Bé d’Interés Cultural (BIC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites