dissabte, 20 de febrer del 2010

PER SI DE CAS

Sóc conscient, en el moment de crisi que estem immersos, que explicar a les persones que estan en la desocupació o  que la seua economia s’ha vist greument afectada per la crisi, és molt difícil i no tractaré de convéncer-los de res. Però si dir-los, que la crisi no l’ha fet Zapatero (poden al·legar, que no ha sabut gestionar-la), la crisi l’han gestat aquells que ara ens estan donant classes tots els dies de com superar-la. Este senyor, cap de la patronal i amo de la companyia de línies aèries que ha portat a la fallida i a la desocupació a tots els treballadors, que ha deixat en terra a milers de persones en el nadal passat, PER LA QUAL COSA DEURIA ESTAR A LA PRESSÓ, és l’exemple i el model.
Una altra cosa és la tàctica de Rajoy i PP. No és una altra cosa que tàctica electoral molt estudiada i practicada. És la repetició sistemàtica d’eslògans, que a base de repetir com una pluja fina fa que al final cale en els electors. I a poc a poc, acabarà com vaig dir fa temps en: "Zapatero, vete ya!". (o quelcom paregut). No s’atrevix a dir quals serien els retalls que pretén fer. Quan ho diga, potser ens deixem enganyar.
No obstant si algú dubta i té ganes i temps li recorde algunes de les actuacions del govern:

Un poc més prop d’eixir de la recessió
- Encara que la dada avançada del PIB del Quart trimestre de 2009 (-0,1 %) no és positiu, apunta que l’economia espanyola està a punt d’eixir de la recessió.
- En quant que constata que s’està ralentitzant el creixement negatiu i que este decreixement del -0,1 % està ja molt lluny del -1,6 % del primer trimestre de 2009, este indicador apunta que l’economia espanyola està deixant de caure com ho feia en el període més cru de la crisi i que prompte començarà a remuntar.
- Esta dada, per tant, permet anar aguaitant que podem començar a eixir del túnel, així ho constaten altres dades: les nostres exportacions continuen anant bé, la caiguda del consum es va moderant, les vendes de les grans superfícies estan començant també a recuperar-se i la venda d’automòbils s’ha refet clarament.
- Encara queda molta tasca per davant –La principal tornar-los una ocupació a totes les persones que ho han perdut en els últims anys-, però les últimes dades mostren que El Govern li està guanyant el pols a la crisi.
El Govern sap el que fa
- El Govern té les idees molt clares i, en els dos anys que han passat d’esta Legislatura, ha concentrat la seua acció en tres objectius molt definits.
- En primer lloc, fer front a la crisi més greu dels últims 80 anys i combatre els seus efectes sobre l’ocupació. En segon lloc, abordar la tasca de renovar el model de creixement econòmic del nostre país. I, en tercer lloc, defendre els avanços socials i enfortir el nostre sistema de protecció social a curt i llarg termini.
- Per a combatre la dura crisi econòmica i la desocupació, El Govern va posar en marxa un pla global –El PlanE- que ha tingut efectes evidents:
* Ha ajudat a sostindre el nostre sistema financer i garantir els estalvis de tots els ciutadans.
* Va haver-hi qui va criticar que El Govern ajudara als bancs. - La realitat és que El Govern no ha injectat ni un sol euro als bancs; El Govern el que ha fet és abonar els estalvis dels ciutadans i hi haurà, inclús, algun benefici per a l’erari públic, perquè pel suport que va donar El Govern als bancs s’estan rebent ingressos en els comptes públics. Concretament, açò ha reportat a les arques públiques, fins al moment, 1.600 M€, en concepte d’interessos. - A més, el sistema financer espanyol, entre tots els països desenrotllats, és un de què millor ha aguantat i respost a la major crisi dels últims 80 anys, mentres en altres països –Alguns dels més poderosos del món- s’ha vist la fallida de grans entitats financeres amb un gran cost per a l’erari públic i per als ciutadans. Irlanda ha hagut d’injectar capital amb diners públics per a evitar la fallida d’entitats per valor de més del 200 % del seu PIB; i Regne Unit i EUA han fet el mateix, per valor del 100 % i del 30 % dels seus PIB, respectivament.

LES RESPOSTES DAVANT DE LA CRISI
Punts de Vista 1
* Amb el Fons Estatal d’Inversió Local, posat en marxa davant de la paràlisi de la inversió privada i la congelació del crèdit, El Govern ha fet un esforç inversor d’11.000 M€ que han permés:
- El manteniment i/o generació de 500.000 ocupacions.
- El sosteniment d’unes 15.000 pimes que hagueren tingut problemes –Com altres han hagut d’abandonar l’activitat, especialment en el sector de la construcció- sense esta inversió pública.
* Amb el PlanE també s’ha donat suport a sectors competitius i exportadors de l’economia espanyola, com el de l’automòbil, que, gràcies al suport del sector públic, ha pogut mantindre l’horitzó d’activitat de les grans factories.
- En la línia de resposta a la crisi, a més, El Govern ha incrementat la protecció als desocupats.
* Actualment, la cobertura de protecció a la desocupació a Espanya és del 80 %, la més alta que ha existit al nostre país fins a la data.
* Amb caràcter extraordinari, s’ha creat una nova ajuda de 426 €, durant sis mesos, per als desocupats que hagen esgotat les seues prestacions per desocupació.
* El Govern prorrogarà esta prestació per un període de 6 mesos més.
* Fins ara, esta prestació era una ajuda per a més de 300.000 persones i amb la pròrroga, s’estendrà a 200.000 persones més.
- La tasca de renovar el model de creixement econòmic ha sigut sempre prioritària per al Govern.
* Ho va fer ja en la Legislatura passada. Per això:
- Es va aprovar la Llei del Sòl per a frenar un model que havia permés un creixement absolutament desorbitat, tant en el que afecta la inversió, a l’activitat econòmica, com a la construcció de vivendes al nostre país.
- Es va fer un salt històric en la inversió en I+D+i, destinant a este capítol 50.000 M€ entre 2004 i 2008, la mateixa quantitat que el PP va invertir en els seus 8 anys de Govern.
* I ara, quan la crisi toca fons, és el moment de preparar la recuperació econòmica, El Govern posa en marxa l’Estratègia d’Economia Sostenible.
- El seu objectiu és fer que Espanya siga més competitiva i tinga una economia més sostenible, dedicant més esforç global – Dels agents públics i del sector privat- a la innovació.
- L’estratègia té una dotació pressupostària inicial de 25.000 M€ (20.000 M€ del Fons de Finançament per a l’Economia Sostenible i 5.000 del Fons Estatal de l’Ocupació i Sostenibilitat Local)
- El tercer objectiu del Govern ha sigut sempre defendre la protecció social a curt i llarg termini i ha complit el seu compromís que la crisi no haja suposat cap retall en les prestacions socials.
* No sols no s’han retallat, sinó que han continuat millorant.
* Un projecte polític socialdemòcrata, progressista, s’ha de caracteritzar per tindre la capacitat de redistribuir, de ser equitatiu en avanços socials quan les coses van bé –Com es va fer en la Legislatura passada-, però també s’ha de caracteritzar per mantindre les conquistes socials quan les coses no van tan bé.
* La crisi no pot alterar el nostre model social, no pot perjudicar l’Estat de Benestar i que la protecció social i les polítiques socials isquen menyscabades.

Punts de Vista 2
Zapatero governa i pren decisions
- El Govern, per tant, actua amb un full de ruta clara, amb un alt grau de responsabilitat i de compromís. I no hi ha improvisació, perquè el president Zapatero ja va anunciar les propostes sobre el model de pensions i sobre la reforma del mercat de treball i el pla d’austeritat i de reducció del dèficit en la seua compareixença en el Congrés del 2 de desembre passat per a presentar l’Estratègia d’Economia Sostenible.
- El Govern tampoc ha improvisat, com s’ha sentit moltes vegades, en les seues mesures socials. El desenrotllament dels nous drets socials que s’han incorporat des de 2004, i que alguns han qualificat de balafiament i gasto inútil, responen a l’objectiu de fer el que han fet els països més avançats per a enfortir el seu sistema de protecció social i afrontar els reptes demogràfics: afavorir la igualtat d’oportunitats amb ajudes per a la incorporació de les dones al mercat de treball, la conciliació de la vida laboral i familiar i atendre la població que, per la seua edat, té més dificultats.
Eixes polítiques són:
* Gratuïtat de l’educació infantil de 3 a 6 anys (Legislatura passada) i l’esforç que s’està fent (esta Legislatura) per a dotar places d’educació infantil de 0 a 3 anys.
* Ajuda de 2.500 € per naixement de fill.
* Millores en el permís de maternitat i el nou dret de permís de paternitat.
* Renda Bàsica d’Emancipació per a jóvens.
* Llei de Dependència, que a més d’haver creat 110.000 ocupacions, està hui ja ajudant a 500.000 persones; el 60 % de les quals són dones majors de 65 anys.
A pesar de la crisi, Espanya és un país fort
- Sense l’efecte de l’element diferencial de la crisi econòmica al nostre país, que ha sigut l’afonament del sector de la construcció –Després de l’excessiu pes que este va tindre en el nostre model econòmic-, Espanya hauria eixit ja de la crisi, igual que la resta de les principals economies europees.
- Tenim una greu crisi econòmica, però no són menys certes altres realitats econòmiques que reflectixen la fortalesa del nostre país i que han d’alimentar la seguretat en què Espanya eixirà de la crisi i la confiança en les possibilitats de futur del nostre país.
* Tenim una greu crisi econòmica, però ara hi ha un 13 % més de PIB del que va deixar El Govern del PP. I això, després dels dos anys més durs de la crisi.
* Tenim una greu crisi econòmica, però l’economia espanyola no ha perdut competitivitat en l’escenari internacional.

Punts de Vista 3
- Espanya manté la seua quota de mercat en les exportacions mundials de béns i l’ha augmentat en més d’un 25 % en les exportacions de servicis.
* Tenim una greu crisi econòmica, però, en 2009, Espanya ha millorat l’índex de competitivitat de les seues exportacions: enfront de la zona euro, un 0,4 % i enfront de l’OCDE, un 0,9 %.
* Tenim una greu crisi econòmica, però l’actual deute públic d’Espanya –en relació amb el PIB- està 20 punts per davall de la mitjana de la Unió Europea. És a dir, estem entre els països menys endeutats de la UE. El deute mitjana espanyola amb El Govern de Zapatero és menor que la que va tindre amb El Govern del PP.
- El deute mitjana en els 8 anys de Govern del PP va ser de 59 %.
- El deute mitjana amb El Govern de Zapatero (2004-2009) és del 43 %. I a pesar que el seu nivell actual siga del 55 %, s’ha mantingut durant els sis anys per davall del 60%.
* Tenim una greu crisi econòmica, però la renda per capita s’ha incrementat un 23% des de 2003. I, per primera vegada, s’ha situat en la mitjana europea.
* Tenim una greu crisi econòmica, però tenim també la més alta protecció per desocupació de la història a Espanya: un 80 % dels desocupats reben algun tipus de prestació o subsidi de desocupació.
* Tenim una greu crisi econòmica, però la dotació de capital públic per habitant al nostre país suposa ja el 93 % de la mitjana europea.
* Tenim una greu crisi econòmica, però, des de 2004, Espanya és el segon país de la UE-15 que més ha augmentat la seua inversió en I+D+i; és el segon país de la UE que més ha incrementat el nombre de patents; i és la novena potència mundial en producció científica.
* Tenim una greu crisi econòmica, però, entre 2003 i 2009, s’ha més que duplicat l’estalvi en les llars espanyoles: en 2003
Era de 61.401 M€ i en 2009, ha sigut 134.963 M€.
* Tenim una greu crisi econòmica i s’ha parlat molt d’alguna caiguda recent en la Borsa espanyola, però no es recorda que esta Borsa va tancar l’exercici de 2009 amb una pujada de més d’un 79 %, 10 punts percentuals més que els increments haguts a França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i EUA, inferiors tots ells al 70 %.
Creiem en el diàleg i el pacte
- Assumim les crítiques i, en la mesura que una circumstància difícil com l’actual exigix el concurs i l’esforç col·lectiu de tots, som receptius a les propostes d’altres i sempre som favorables al pacte. El Parlament és l’escenari d’un exercici de pacte i acord constant per la nostra part.
- Fins ara, el Partit Popular no ha acompanyat ni una sola de les mesures que s’han posat en marxa, i que molts altres grups polítics sí que han recolzat.
- El PP està més preocupat i ocupat en els seus interessos com partit que en els interessos dels espanyols i espanyoles.
- El PP exagera les males notícies i silencia les bones. Mai reconeix les realitats econòmiques positives del nostre país. I, per descomptat, quan parla de “emergència nacional” sap perfectament que amb això no ajuda a reforçar la solvència internacional d’Espanya.
- Ningú, fins ara, ha escoltat al PP detall algun del seu projecte econòmic, ni una proposta, ni una oferta d’acostar el muscle
- Ara els populars estan disposats a l’acord en matèria econòmica? Per descomptat, seran benvinguts en el terreny del diàleg i l’acord a què se’ls ha invitat moltes vegades i on estan El Govern i el Partit Socialista amb molts altres grups polítics, però també estan els empresaris i sindicats que estan ajudant a la recuperació amb els seus acords, les empreses que –a pesar de la crisi- estan aconseguint mantindre la competitivitat internacional de la nostra economia o els bancs espanyols que han resistit el pitjor del temporal molt millor que ho han fet els sistemes financers d’alguns dels països més poderosos del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites