dimarts, 31 de gener del 2012

REFRANYS DE FEBRER (EL MENTIDER)


DELICIES DE CAQUI (ESTEFANIA)
 Comencem el mes de febrer. Febrer "és un mes mentider", enguany té 29 dies però, més que mentider li han anat robant dies:
- Febreret, el curt
De dies sols vint-i-huit
Però els anys de traspàs
vint-i-nou trovaràs.
El dia 2 és el dia de la candeleta (la Purificació - Presentació del Senyor)
- Si la candeleta plora,
l'hivern és fora,
si riu és viu.
- Tant si riu com si plora
mig hivern és fora.
- I tant si plora com si deixa de plorar,
la meitat de l'hivern encara ha de passar.
                                                                                         - I si ni riu ni plora,
                                                                                        ni dins ni fora!.
És a dir que els meteoròlegs de l'època que eren els refranys no s'aclarien.
MOSSET DE CAQUI (ENCARNA)
El dia 3,
- Sant Blai gloriós,
que ens cure la tos.
- Qui tus pel febrer,
tossirà pel març i per l'abril també.
- Mata més el febrer
que el carnisser,
perquè és traïdor,
borrascós i gelador.
- I si ve curt
és pitjor que el turc.
Confiem que al març canvien les coses a millor. Sort per a tots! 

dijous, 26 de gener del 2012

EIXIDA A CORTES

El dilluns 23 de gener, alguns companys i amics vam realitzar una visita cultural i gastronòmica a Cortes de Pallás i un parell de pedanies que pertanyen a este nucli de població. La primera parada la vam fer després de sortejar moltes revoltes a Venta Gaeta, al peu de la serra de Martés. En el bar de la localitat ens preparen un bon esmorzar (xulles de corder, embotit, morteruelo, creïlles amb alls secs i ous fregits … ) posteriorment vam caminar un poc perquè se'ns abaixara el menjar (la pell ens estrenyia la panxa). Visitem després “El Oro” (pedania). Carretera i manta per a arribar a l'embassament de Cortes, el complex hidroelèctric més important d'Europa, quant a producció elèctrica es referix, arribant més tard al nucli més important de població, Cortes. Visitem l'ajuntament i la plaça Major. Després la pedania d'Otonel on viuen 5 persones, observem en perill d'enderroc una torre de defensa sobre el riu Xúquer, Vam veure cabres salvatges en el Reserva Nacional de la Muela de Cortes i l'embassament de “El Naranjero”. Disfrutem d'un bon dia entre amics i desitgem tornar-ho a repetir. ( text: JOAN - fotos: BERNARDINO)


Angel, bon profit!

  

dimarts, 24 de gener del 2012

CARTA OBERTA

-DECIMETA-
Un bon pregoner del poble havíem triat
i l’ajuntament ens l’ha canviat
Deixant-nos a tots molt redespagats.
AQUEST ANY NO HE ANAT A LA FIRA
Quan un amic m'envià un missatge dient-me que la Consellera Lola Johnson no hi feia el pregó de la Fira per problemes d'agenda quasi no m'ho podia creure. L'Ajuntament que havia menyspreat la meua participació per, segons hem van dir, “portar a la Consellera que solucionaria el problema dels clavills de l'església”, resulta que no sabia tres mesos abans en quines dates es feia Fitur (del 18 al 22 de gener) ni quina es la data de la Repartició (21 de gener); per tant puc deduir amb tot el sentit comú que algú no volia que fora jo el pregoner (i eixe o eixos alguns i jo ens coneguem i tractem molt de prop, des de fa més de 50 anys).
Per què no hem deixaren ser pregoner? 
-Per què, tal vegada no consideraven suficient les meues publicacions sobre la història, l'església o els costums i tradicions de Guadassuar?
-Per què, es possible que no hagen llegit les meues col·laboracions com a historiador als programes de Sant Vicent  o les Danses?
-Per què dubten del meu currículum i pensen que no tinc nivell suficient per fer de pregoner?
Crec senzillament, que no m'han volgut per què no pense com ells  i  l'argument utilitzat per algú dels qui va pendre la decisió va ser “qui paga, mana”, com si l'ajuntament no fos una institució de tots  i els diners que es manegen no eixiren dels nostres impostos.
Efectivament estic convençut que no he pogut ser pregoner per què han aplicat el “qui paga mana”, i m'he sentit menyspreat i ofés.
Aquests arguments no van contra els festers, ells es posaren en contacte amb mi i m'explicaren el que havia passat i jo ho vaig acceptar i vaig consentir que es publicara l'article sobre Sant Vicent, (per cert gràcies per la decimeta).
Per tant, sols vull agrair les mostres de solidaritat i suport que he rebut i dir-vos que fins d'ací a tres anys com a mínim no pense ser pregoner de la Fira; aleshores ja ho decidiré.
Per acabar, “jo pague i mane” en la meua vida, en els meus sentiments i en les meues idees i això ningú mai m'ho podrà llevar.
Vicent Ibiza (Xilo).  Pregoner fustrat de la Fira 2012
Esta és la versió dels fets, que sincerament, ens explica i vol donar a conéixer - en aquesta carta oberta - Vicent Ibiza a tots els guadassuarencs/es. No vull afegir ni una coma, cada u traga les seues conclusions.

dilluns, 23 de gener del 2012

SANT VICENT DE LA RODA, PATRÓ DE GUADASSUAR

Ja ha passat la festa del patró de Guadassuar Sant Vicent de la Roda. Un dia primaveral, quasi diríem de les festes falleres. Tots els actes es van complir a l'hora prevista i amb l'ostentació corresponent a la festa: salves en honor als festers, cercavila per la banda de música, missa amb sermó i estrepitosa mascletà. Els jóvens que estaven esmorzant, van acabant i els altres anem a dinar. Per la vesprada-nit processó. Conclou el dia amb el castell de focs artificials. La fira està plena de forasters, No se si romandrà fins al diumenge que ve. ENHORABONA  ALS FESTERS i fins l'any que ve!.

diumenge, 22 de gener del 2012

LA REPARTICIÓ DE LA CARN


Ahir, com és ja tradició des de fa molts anys, es va complir amb el ritu de "La Repartició de la Carn". Enric Mut (cronista oficial) ens documenta sobre l'inici i el perquè d'esta tradició en l'esplèndit l'article que publica al programa de festes 2012, titolat: L'acte de la Repartició de la Carn, preludi de la festa de Sant Vicent, pag.55-56-57. Els festers, esposes, fills, autoritats i poble en general disfruten d'una espectacular cavalcada: gegants i nans, carrosses, saltimbanquis, el bolero de Guadassuar acompanyats tots per una animosa banda que incita a tots a participar amb alegria i disfrutar amb els dolços típics: rollets, rosegons, carquinyols... adornats per uns quants glops de mistela, un bon puro i el principal l'alegria i la bona companyia fan que el passeig per tota la població siga una gaudida. L'agrupació "Amics de la Repartició de la Carn" senten una gran emoció de veure com ha transcorregut tot l'acte i feliciten especialment els festers que són els transmissors que esta tradició es conserve. Ah!, se m'oblidava, Lola Johnson tampoc va ser la pregonera, en el seu lloc ho va fer la Consellera d'Agricultura. També dir-vos que podeu durant estos dies visitar l'exposició dels guanyadors del concurs de pintura ràpida, és per a veure. I hui tindran lloc els actes religiosos, mascletades, coets, castells... tots els jóvens a esmorzar, els majors anirem a dinar a algun lloc i després tots a la fira!. Felicite a tots els Vicents/es, Vicenticos/es, Vicentets/es. Eh!, que conste que ens recordem dels que no esteu ací, en el poble! Un abraç.


divendres, 20 de gener del 2012

PER FI, QUI FA EL PREGÒ DE LES FESTES A GUADASSUAR?...

Guadassuar honra a Sant Vicent
Las Provincias - La Ribera-Costera20.01.12 - 01:09 - CARMEN CERVERÓ | GUADASSUAR.
La Fira del Porrat, que se celebra per a homenatjar el patró, oferix als visitants fruites seques com a dàtils i 'canyamel'
La localitat acull la tradicional cavalcada de la 'repartició de la carn'
Guadassuar recupera cada mes de gener les seues tradicions. Açò se deu al fet que tots els anys a finals d'este mes, la localitat honra al seu patró Sant Vicent Màrtir amb diversos actes que rendixen un particular homenatge a les tradicions del municipi.
Així, Guadassuar acull este cap de setmana la cavalcada de la 'repartició de la carn' i la Fira del Porrat. Uns festejos que reunixen a multitud de veïns i visitants que volen retre homenatge el patró de la localitat.
A partir d'esta vesprada, el municipi es prepara per a les festes de Sant Vicent. A les huit de la vesprada, tindrà lloc el 'Toc de retorn' que anunciarà als veïns l'inici de les festes majors. A continuació, Vicente Collado impartirà una conferència sobre la vida de Sant Vicent, que tindrà lloc en l'església del sant.
Però sens dubte un dels actes més esperats pels veïns de Guadassuar és la tradicional cavalcada de la 'repartició de la carn' que com tots els anys se celebra la vespra de Sant Vicent.
Enguany tindrà lloc demà a partir de les tres i mitja de la vesprada des de la plaça Reginaldo. En ella els festers de Sant Vicent recuperen la tradició, ja que antigament la vespra de Sant Vicent els festers repartien un plat calent entre els veïns més desfavorits perquè pogueren celebrar la festa de la millor manera possible.
Una tradició que Guadassuar té molt present en les seues festes, però a la que ha introduït alguns canvis com el caldo i la carn que antigament es repartien ha deixat pas als 'rotllets' i la mistela.
Els festers de Sant Vicent de 2012: Juan Carlos Colomer, Sergio Pérez, Joaquín Ribera, José Timoteo García, José Ignacio Martínez, Javier Martorell, Vicente Mahiques, José Fuster, Javier Colomer, Ángel Custodio Ferrer, Rafael Audí, Raúl Meseguer, Alfonso Ribes, Vicente Casasús i Vicente Albert; seran els encarregats de repartir demà entre els veïns estos productes.
La Banda Musical Santa Cecília de Guadassuar acompanyarà els festers en la cavalcada, que donarà inici a la Fira del Porrat de la localitat que s'inaugurarà demà a les sis i mitja de la vesprada amb la lectura del pregó des del balcó de l'ajuntament. Enguany el pregó de la Fira de Sant Vicent de 2012 anirà a càrrec de la consellera de Turisme, Cultura i Esport Lola Johnson. El 'Toc de retorn' i el ball del Bolero de Guadassuar posaran el punt final al tradicional acte. Guadassuar retrocedix este cap de setmana a l'època medieval amb la Fira del Porrat que oferirà als visitants diverses fruites seques com a dàtils, panses o el tradicional 'canyamel', entre altres.
ACTES
Exposició. Guadassuar inaugura demà a la vesprada, a les set, l'exposició de les obres guanyadores del I Concurs Nacional de Pintura Ràpida Vila de Guadassuar 2012 que tindrà lloc en el Centre Cultural.
Diumenge 22. Processó en honor a Sant Vicent Màrtir, que tindrà lloc a partir de les huit de la vesprada.
Dilluns 23. Processó i missa en honor a la Divina Aurora.
La pregunta que s'estan fent hui els veïns/es del poble és: "qui farà demà a la vesprada el pregó de les festes de Sant Vicent?"

dimecres, 18 de gener del 2012

EL PREGÓ FRUSTRAT DE VICENT IBIZA "EL XILO"

Aquest és el Pregó de la Fira 2012. Els Festers de Sant Vicent, què volien un pregoner de Guadassuar, m’ho proposaren i jo vaig acceptar. Posteriorment des de l’Ajuntament els digueren que el pregó el faria un altra persona.
Vicent Ibiza Osca, -Xilo- (Guadassuar, 1955
PREGÓ DE LA FIRA DE SANT VICENT 2012

Bona nit: Abans de res agraïr als Festers de Sant Vicent la ocurrència fer-me pregoner i deixar-me dir les paraules d’inici d’aquestes festes. 
I per tots els demés explicar el que és per a mi la Fira:
És el record del xiquet de fa molts anys estava content perquè no hi havia escola…
…És la cavalgata i la Repartició de la Carn llegint les decimetes i recollint el joguets que tiraven des de la carrosa…
…És la imatge de mon pare, el tio Xilo fumant-se l’únic puro de l’any….
…Són els dàtils, els margallons i el canyamel, el porrat i les castanyes… el cotompèl de sucre i les pomes de caramel…
…També, és la por del trenet de la bruixa, la il·lusió de  pujar als caballets, la noria o al va-i-ven; les ganes de jugar a la tòmbola i… l’esperança de que aquella xiqueta que t’agradava vullguera pujar amb tú, al teu costat, als cotxets de xoc.
És tambè el…” Mare donem diners per firar-me algo”… o millor, el buscar als teus germans majors …”Tete, firam un joguet del barracó verd, el de l’esglesia, el que està baix del campanar…”
Per això, tan sols desitje:
… Que els xiquets de hui, quan passe el temps guarden de la Fira uns records tan bonics i carinyosos com els meus
…I que els grans disfruteu d’estes festes, que tingau un bon esmorzar el dia de Sant Vicent, i que tots, els del poble i els forasters que s’ho passeu d’allò més bé passejant la Fira, pel Carrer Major, el Ravalet o la Gran Vía, i que es trobeu molt a gust al nostre poble i a la nostra  reconeguda i estimada FIRETA DE GUADASSUAR.

VISCA LA FIRA, VISQUEN ELS FESTERS  i VISCA LA FESTA.

Si alguna persona no es mereix el que ha ocorregut precisament en este cas és Vicent. Professor, llicenciat, doctor... però entre tots els títols és una persona senzilla, amable i amant del seu poble. Vicent sempre ha estat present en publicacions, conferències, articles i totes les col·laboracions que se li han demanat, i sempre de forma desinteressada i altruista per la cultura del seu poble. Nosaltres des d'ací volem reconéixer-te el teu treball i donar-te les gràcies per donar a conéixer la cultura i tradicions de GUADASSUAR. Un abraç.

dimarts, 17 de gener del 2012

CONVOCATÒRIA "AMICS DE LA REPARTICIÓ DE LA CARN"


Com a secretari de l'associació "Amics de la Repartició de la Carn", i en nom del president Enrique Villalba Pérez, convoque a tots els Guadassuarencs/es a assistir i participar en l'acte més important i emotiu de les nostres festes: La Repartició de la Carn.
Concentració el dia 21 de gener dissabte, en la Plaça Reginaldo (front MV) a les 15:15h, amb trage i corbata.



contador de visites