dimecres, 18 de gener del 2012

EL PREGÓ FRUSTRAT DE VICENT IBIZA "EL XILO"

Aquest és el Pregó de la Fira 2012. Els Festers de Sant Vicent, què volien un pregoner de Guadassuar, m’ho proposaren i jo vaig acceptar. Posteriorment des de l’Ajuntament els digueren que el pregó el faria un altra persona.
Vicent Ibiza Osca, -Xilo- (Guadassuar, 1955
PREGÓ DE LA FIRA DE SANT VICENT 2012

Bona nit: Abans de res agraïr als Festers de Sant Vicent la ocurrència fer-me pregoner i deixar-me dir les paraules d’inici d’aquestes festes. 
I per tots els demés explicar el que és per a mi la Fira:
És el record del xiquet de fa molts anys estava content perquè no hi havia escola…
…És la cavalgata i la Repartició de la Carn llegint les decimetes i recollint el joguets que tiraven des de la carrosa…
…És la imatge de mon pare, el tio Xilo fumant-se l’únic puro de l’any….
…Són els dàtils, els margallons i el canyamel, el porrat i les castanyes… el cotompèl de sucre i les pomes de caramel…
…També, és la por del trenet de la bruixa, la il·lusió de  pujar als caballets, la noria o al va-i-ven; les ganes de jugar a la tòmbola i… l’esperança de que aquella xiqueta que t’agradava vullguera pujar amb tú, al teu costat, als cotxets de xoc.
És tambè el…” Mare donem diners per firar-me algo”… o millor, el buscar als teus germans majors …”Tete, firam un joguet del barracó verd, el de l’esglesia, el que està baix del campanar…”
Per això, tan sols desitje:
… Que els xiquets de hui, quan passe el temps guarden de la Fira uns records tan bonics i carinyosos com els meus
…I que els grans disfruteu d’estes festes, que tingau un bon esmorzar el dia de Sant Vicent, i que tots, els del poble i els forasters que s’ho passeu d’allò més bé passejant la Fira, pel Carrer Major, el Ravalet o la Gran Vía, i que es trobeu molt a gust al nostre poble i a la nostra  reconeguda i estimada FIRETA DE GUADASSUAR.

VISCA LA FIRA, VISQUEN ELS FESTERS  i VISCA LA FESTA.

Si alguna persona no es mereix el que ha ocorregut precisament en este cas és Vicent. Professor, llicenciat, doctor... però entre tots els títols és una persona senzilla, amable i amant del seu poble. Vicent sempre ha estat present en publicacions, conferències, articles i totes les col·laboracions que se li han demanat, i sempre de forma desinteressada i altruista per la cultura del seu poble. Nosaltres des d'ací volem reconéixer-te el teu treball i donar-te les gràcies per donar a conéixer la cultura i tradicions de GUADASSUAR. Un abraç.

4 comentaris:

  1. RECOMANE QUE LLEGIU ELS COMENTARIS DE L'ESCRIT: PROGRAMA SANT VICENT MÀRTIR- VICENT IBIZA OSCA DE DATA 5 DE GENER DE 2011. VICENT

    ResponElimina
  2. Es molt fàcil parlar sense conéixer la realitat.

    ResponElimina
  3. Enhorabona a Vicent (el Xilo) per tan bonic pregó, tot i que al final no es puga fer públic un dia tan assenyalat per a tots els veïns de Guadassuar. Per a mi personalment sempré quedará com al "Pregó del 2012". Ha sigut un gust haver-lo llegit.

    ResponElimina
  4. Enhorabona Vicent, per a mi també has sigut l'autèntic pregoner.

    ResponElimina

contador de visites