divendres, 25 d’octubre de 2013

LA COMUNITAT EDUCATIVA IX AL CARRER PER MOSTRAR EL SEU REBUIG A LA LLEI WERT


Sobraven els motius per a inundar els carrers. Han sigut manifestacions multitudinàries encara que segons El Govern la convocatòria de vaga ha sigut un fracàs. Universitaris i estudiants de totes les etapes s’han manifestat amb pas ferm; també professors i pares. Tots han deixat clar que part de la comunitat educativa no compartix la política del govern i han escenificat que no volen a un ministre José Ignacio Wert que aposta pels retalls.
“Les famílies hem tornat a buidar les aules. No acceptarem els retalls ni una llei que rebutja tota la societat menys El Govern. I ens neguem a tindre d’interlocutor al ministre. Que faça les maletes i se’n vaja”, va contestar José Luis Cases pairals, portaveu de CEAPA.
Alguns dels motius del descontent
El País - J. A. AUNION / E. SILIÓ
La reforma educativa. La LOMCE compta amb el rebuig majoritari de l’oposició i dels grups de la comunitat educativa. Protesten contra els exàmens externs, que seran revàlides al final de l’ESO i batxillerat, perquè creuen que condicionaran els continguts i la forma d’impartir les classes i que suposaran un obstacle per als alumnes amb més dificultats; opinen que la reforma ha reduït la capacitat de decisió dels consells escolars dels centres; no estan d’acord amb l’avanç dels itineraris formatius que conduïxen a la FP o el batxillerat ni amb la recuperació de l’assignatura alternativa a la Religió, que comptarà per a aconseguir beques; l’impuls a l’ensenyança concertada —es recolza la llibertat d’elecció i s’explicita la cessió de sòl públic per a col·legis concertats— tampoc agrada. El FSIE, sindicat majoritari en la concertada, diu que eixe suport no és tal o, almenys, no suficient, i que deixa en pitjor situació als docents d’estos centres. També van convocar ahir vaga.
Milers de milions de retall. El pressupost del Ministeri d’Educació i les comunitats per a escoles i universitats ha baixat, almenys, 6.400 milions d’euros des de 2010. La previsió enviada l’any passat pel Govern espanyol a la UE preveu un retall educatiu entre 2010 i 2015 d’un punt del PIB, entre 10.000 i 11.000 milions.
Menys plantilla. El Govern va flexibilitzar l’any passat la llei —més alumnes per aula, més hores de classe per als docents i menor cobertura de baixes— per a facilitar un ajust que fins al curs passat va suposar un descens de més de 22.000 professors en la pública. En escoles i instituts el retall docent ho solen pagar els alumnes amb dificultats, que perden hores de reforç; a més, el finançament d’estos programes de suport s’ha reduït enormement. En la Universitat es van augmentar les hores de classe als docents que investiguen menys; els rectors calculen una pèrdua de 3.000 professors.
Sense llibres de text. Els retalls han reduït entre un 30% i un 50% les ajudes de menjador i l’any passat van perdre la de llibres de text 578.000 alumnes, un 60% dels beneficiaris.

Beques menys accessibles. S’han endurit els requisits acadèmics per a aconseguir beques generals, les destinades a alumnes amb menys recursos. Per a aconseguir l’exempció del pagament de la matrícula les exigències són un poc menors (5,5 de nota mitjana) que per a una ajuda monetària (6 o 6,5, depenent de la branca d’estudis). El Ministeri d’Educació admet que almenys 10.000 alumnes han perdut ja la beca.
La fotografia que apareix en blanc i negre és d’una vaga indefinida que va durar 40 dies però que va aconseguir la jornada laboral de 8 hores, en una època pitjor que la que en l’actualitat estem passant. Llavors com cada un pot donar la seua opinió, repetable encara que no compartida, no comprenc la baixa participació en general del professorat. Crec que majoritàriament els que no han participat és perquè estan d’acord amb la llei per ser d’ideologia i votants del PP, altres perquè no volen perdre el sou i els menys perquè passen de tot i diuen que estan cansats de tanta manifestació i vagues que no aconseguixen res. Tota esta gent, si serviren les manifestacions per a recuperar les pagues extraordinàries, triennis... per coherència seria d’esperar que renunciaren a tot això. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites